Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

History repeats itself

Μα δέτε που το γνωμικό "history repeats itself" τελικά έννεν τυχαίο!!...

Η τελευταία ανάρτηση πριν από σχεδόν τρια χρόνια ήταν για την απεργία των πεζινάριων.

Έγινε ο κύκλος τζιαι σήμερα πάλε μιλούμε για απεργία των πεζινάριων. Πόση σύμπτωση...

Το λόγο λίο-πολλά εγνωστοποιήσαν μας τον τα φοβερά μας media, που ένα περίπου είπαν μας οι πεζινάριες δεν δέχουνται να διούν άδειες σε άλλους πεζινάριες να ανοίουν πρατήρια, οπότε για αντίποινα κλείουν τις πεζίνες που ήδη υπάρχουν για να μεν ανοίξουν άλλες!!...

οκ...

Αυτός είναι ο λόγος! Or is it...

Την πρώτη του μήνα, δηλαδή 1/1/2013, η ώρα 00:00:01, η τιμή της πεζίνας αυξήθηκε 7 σεντς και κάτι, τα οποία είναι ούλλα νέος φόρος. Επίσης, απ'ότι ακούμε πάλε στα φοβερά μας media, επειδή επαττίσαμε αλλά εν το εκαταλάβαμε ακόμα, η κυβέρνηση μαζεύκει λεφτά σελίνι-σελίνι, μέρα με τη μέρα, για να μπορεί κάθε τέλος του μήνα να δια μισθούς τζιαι γενικώς να κινείται. Τους 13ους μισθούς του δημοσίου που εδώσαν φέτος στο παρά πέντε εν εκαταλάβαμε ακόμα από πού τους ήβραν... Απ'οτι φαίνεται money does grow on trees.

Οπότε ίσως, λέω ίσως, τούτα τα δύο να συνδέουνται;

Λαλεί σου η κυβέρνηση, χρειάζουμαι λεφτά, που να βρω λεφτά, να βάλω τζιαι άλλους φόρους εν δουλεύκει γιατί στο τέλος κανένας εν θα με πληρώσει, πως να τους αναγκάσω να μου δώσουν λεφτά χωρίς να το ξέρω;
Λόγω της απεργίας των πεζινάριων επήεν ούλλος ο κόσμος εχτές να βάλει πεζίνα. Με τις νέες τιμές, που συμπεριλαμβάνουν τζιαι τα 7 σεντς ΚΑΙΝΟΥΡΙΑΣ φορολογίας (υπάρχει ήδη φορος στη πεζίνα αφού).

Μπορεί δηλαδή τούτη ούλλη η ιστορία με την απεργία να ήταν στημένη ή/και συμφωνημένη με την κυβέρνηση για να βρει παραπάνω λεφτά; Μπορεί. Αλλά επειδή εν γνωστό ότι μια κομμουνιστική κυβέρνηση τζιαι basic principles είτε των μαθηματικών είτε των οικονομικών εν την πολλοαπασχολεί, lets run some numbers.

Σύμφωνα με το 2011 Population Census στη Κύπρο έσσιει 303,242 νοικοκυριά. Το κάθε σπίτι έσσιει πόσα αυτοκίνητα; Εξαρτάται... Ένα σπίτι με δύο γονιούς τζιαι δύο παιδιά που εν ενήλικες έσσιει 4! Ένα σπίτι όμως με 4 μωρά που εν μωρά μπορεί να έσσιει 2... οπότε αν πιάσεις ένα μέσο όρο, να πούμε δηλαδή 2.5 για να μεν πούμε 3, στην Κύπρο έσσιει περίπου 750,000 αυτοκίνητα;
Τζιαι που τζίνα τα αυτοκίνητα εχτές επίαν να βάλουν πεζίνα πόσοι; Οι μισοί;  Άτε πες οι μισοί. Δηλαδή 375,000. Για να το κάμουμε πιο εύκολο, να στρογγυλοποιήσουμε στις 400,000.

Μέσο όρο πόσα λίτρα εν το ντεπόζιτο ενός αυτοκινήτου; Εξαρτάται πάλε που το αυτοκίνητο. Ένα x5 εν παραπάνω που ένα yaris. Άτε να πούμε πάλε ένα average; 40 για ναν εύκολο; Τζιαι επειδή εχτές εν ήταν σίουρο ώσπου ήταν να τραβήσει η απεργία ο παραπάνω κόσμος ας πούμε εγέμωσε το ντεπόζιτο.

Οπότε με την αύξηση στο φόρο στα 7 σεντς όποιος εγέμωσε εχτές έδωσε της κυβέρνησης περίπου 2.80 ευρώ παραπάνω...
Επί 400,000 αυτοκίνητα που είπαμε πρίν, έτω ένα εκατομμύριο 120 χιλιάδες.

Φκένει το payroll του Γεννάρη;